- 0 SEK
För att komma till vårt arbetshandskar sortiment klicka här!
Arbetshandskar är en av de billigaste och enklaste skydden att använda sig av men det gäller att de sitter bra och skyddar på rätt sätt. Därför rekommenderar vi på Verktygshandlarn att du väljer din arbetshandskar med omsorg så att du faktiskt använder dem. Här ska vi försöka hjälpa dig till att göra rätt val.
Våra händer är våra viktigaste arbetsredskap samtidigt som de är mycket komplext uppbyggda. En skada kan därför bli förödande eftersom det är svårt att få tillbaka den finmotoriken oskadad hand besitter. Därför behöver vi skydda dem motskador av olika slag. Det finns i princip en arbetshandske for varje risksituation som kan uppstå, exempelvis skyddhandskar som skyddar mot köld eller värme och som skyddar mot frätande vätskor och syror. Även kirurger och annan vårdpersonal använder arbetshandskar för skydd mot skärsår eller mot spridning av smitta.
Storlekstabell arbetshandskar
Det är viktigt att välja rätt arbetshandskar och rätt storlek så de passar bra och används så mycket som möjligt. Det finn även risker med att ha en för stor arbetshandske på sig.
För att enkelt hitta din storlek på handske mäter du med ett måttband ca 2 cm från tumvecket (se bilden). Jämför sedan med tabellen nedan.
Observera att alla händer är olika och din hand kanske inte passar exakt efter denna tabell. Tabellen är ett medelvärde.
Vilka risker finns det?
Det är viktigt när du ska välja arbetshandskar att du vet vilka risker de ska skydda mot. Det kan handla om stora skador och småskador. Händerna kan utsättas för många olika faktorer som köld, värme, skärsår
När man ska välja rätt arbetshandskar måste man först veta vilka risker som finns i arbetet. Det kan handla både om skador i en liten del av kroppen och i stora delar av den. Ibland kan man dock få biverkningar av att använda skyddshandskar. Händerna kan utsättas för flera olika sorters risker på arbetsplatsen. Om riskerna bara går att undvika till viss del så kan skyddsutrustning och skyddshandskar vara ett komplement. Det är viktigt att arbetshandskarna används på et riktigt sätt och att man har valt rätt sorts arbetshandskar för att de ska ge ett effektivt skydd. Därför måste man veta vad som krävs av handskarna för att de ska kunna ge nödvändigt skydd. Man får ta reda på vad handskarna ska skydda mot, hur länge de ska skydda och vilken sorts exponering som är riskfylld. Har man kontinuerlig kontakt med skadliga ämnen eller finns det bara en risk för kortvarig exponering? Ett bra hjälpmedel är att ha kontrollistor till hands för skyddshandskar. Arbetsgivaren bör ställa samman sådana listor tillsammans med dem som ska använda handskarna.
Val av arbetshandskar
För att kunna avgöra vilket skydd handskarna ska ge måste man vardera riskerna. Med hjälp av denna uppställning kan man gradera skaderiskerna i arbetet. Först tar man reda på vilken risk eller skada den som ska använda arbetshandsken utsätter sig för.
Det kan vara:
- A - risk far exponering eller stänk.
- B - tillfällig exponering (kan också vara upprepad och avsiktlig).
- C - kontinuerlig exponering under viss tid (kan vara oavsiktlig eller avsiktlig).
Därefter graderar man risken:
- 1 - minimal risk - lättare skada.
- 2 - medelhög risk - måttlig reversibel skada.
- 3 - hög risk - svår eller irreversibel skada
Med den här informationen är det lättare att hitta lämplig skyddshandske.
- Reversibel skada = skada som läker
- Irreversibel skada = skada som inte läker
När man gjort en bedömning och en riskvärdering för man in sina bedömningar i en tabell. Då blir valet av arbetshandskar lättare att göra.
- Mekanisk påverkan
- Skär och stickskador
- Arbete med handhälina knivar
- Riv och nötnlngsskador
- Kemisk påverkan
- Vatten, rengöringsmedel
- Lösningsmedel, färger, lacker
- Temperaturpåverkan
- Värme, öppen låga, gnistor
- Kyla
- Strålningspåverkan
- UV strålning, röntgenstrålning
- Radioaktiv strålning
- Mikrobiologisk påverkan
- Smitta från föi-orenat matenal
- Vibrationspåverkan
- Hantering av vibrerande verktyg
- Arbete med roterande maskindelar
- Borrar, svarvar m.m.
- Risk för kontakteksem av skyddshandskar
- Handskpuder
- Krom
- Välj katergori 1 eller 2
- Kraftiga plast, gummi eller läderhandskar
- Brynjehandskar av metall
- Kraftiga plast, gummi eller läderhandskar
- Välj kategori 1 eller 2
- Plast eller natur/syntet-gummihandskar
- Syntetgummi eller plasthandskar
- Välj kategori 1 eller 2
- Kraftiga tyg eller läderhandskar med foder
- Handskar mot kyla med isolerande foder
- Välj kategori 2
- Handskar försedda med avskärmande lager av bly
- Handskar mot joniserade strålning
- Välj kategori I eller 2
- Plast eller gummihandskar för engångsbruk
- Välj kategori 2
- Specialhandskar för mekanisk vibration eller stötar
- Välj kategori 2
- Kraftiga plast, gummi eller läderhandskar
- Välj kategori 1 eller 2
- Puderfna handskar
- Plast, gummi eller vegetabiliskt garvade
- laderhandskar
Skyddskategori 1:
Innefattar enklare arbetshandskar där riskerna är minimala. Exempel på arbeten inom denna kategori är: Enkla trädgårdsarbeten, varma föremål inte över 50 plus grader, hushållsarbeten som tvätt och våtarbeten.
Skyddskategori 2:
Innefattar skyddshandskar av normalt utföranden där riskerna inte är minimala, men får inte heller vara av mycket hög art.
Skyddskategori 3:
Innefattar skyddshandskar som är testade av ett godkänt laboratorium och typgodkända av en myndighet. I Sverige är det Swedac som kontrollerar och utser laboratorium. Dessa arbetshandskar används där det finns en stor risk för skador som inte läker och där faror kan komma plötsligt.
Olika typer av arbetshandskar
Arbetshandskar kan delas in efter typer, material och modeller, där typ beskriver utformning och utseende medans kategori anger skyddsnivån. man delar in skyddshandskar efter olika tjocklekar men det finns egentligen ingen klar gräns.
- Typ 1: Engångshandskar i tjocklek 0,007 - 0,25 mm
- Typ 2: Hushållshandskar i tjocklek 0,20 - 0,40 mm
- Typ 3: Industrihandskar i tjocklek 0,36 - 0,85
- typ 4: Specialhandskar är speciellt utformade för särskilda situationer.
Utseende
Man kan dela in arbetshandskar efter utseende och utformning. Skyddshandskar finns i flera olika modeller som till exempel femfingerhandskar, trefingerhandskar och ett+tre-fingerhandskar. Andra modeller är helhandsmodeller med eller utan fingermarkering, tumhandskar med vingtumme, rak tumme eller liksidig tumme. Det finns hel- och halvdoppade arbetshandskar och arbetshandskar med mudd, som är rak eller svängd vid handleden.
Arbetshandskar för allmänt bruk
Arbetshandskar för allmänt bruk ska ofta skydda mot mekanisk skada (t ex skrubbningar, riv-, skär- och stickskador) men vanligtvis inte mot kemikalier och vätskor. De används t ex inom Iättmetallindustrin, i monteringsarbeten, lagerarbeten, stansnings och pressningsarbeten, formsprutningsarbeten samt vid hantering av kablar, byggnadsmaterial och prefabricerade detaljer. Vanligen är det anatomiskt utformade femfìngerhandskar, alltså gjorda i höger- och vänsterhandske. Handskarna är av typen hushålls- eller industrihandskar och är tillverkade av plast och/eller gummi. De kan vara ofodrade eller ha olika tjockt foder av tyg, läder eller en kombination av tyg/plast/läder.Vanligen tillhör de kategori 1 och 2.
Skyddshandskar för produkt skyddande ändamål
Dessa skyddshandskar ska skydda användaren mot produkten och produkten mot användaren. De används inom t ex vid livsmedelshantering, läkemedelstillverkning, kvalitetskontroll, för att skydda produkter mot fingeravtryck på glas, porslins och metallytor samt vid tillverkning och montering av elektronisk utrustning. De är vanligen av typ 1, alltså tunna femflngerhandskar av plast eller latex (naturgummi), pudrade eller opudrade. De säljs ofta förpackade i kartonger där man drar ut en arbetshandskar i taget. Samma sak gäller för höger och vänster hand. Arbetshandskar är förpackade var och en för sig och även anatomiskt utformade arbetshandskar förekommer. I vissa sammanhang kan även tunna s k hushållshandskar användas eller tunna jerseyhandskar av bomull eller crepenylon.
Kromfria läderhandskar
För personer som lider av krom allergi finns kromfria arbetshandskar i olika modeller, både i form av två- och trefìngerhandskar och i vanlig femfìngerrnodell. Arbetshandsken tillverkas i kromfri ox-, nöt eller get narv eller i vegetabiliskt garvat läder. Den passar bra för att användas till montagearbete.
Skyddshandskar mot kemikalier och mikroorganismer
De här skyddshandskarna är avsedda att skydda användaren mot kemikaliekontakt och mikrobiologisk smitta. De är lämpliga att använda vid allmän kemikaliekontakt t ex vid våtarbete (lokalvård, sjukvård mm), alla typer av livsmedelshantering, läkemedelstillverkning, kemikalietillverkning och laboratoriearbete. För hantering av kemiskt och mikrobiologiskt avfall är de lämpliga samt vid maskinelit arbete där skäroljor/vätskor, lösningsmedel eller smörjoljor används, liksom vid arbete med cement, spackel, målarfärg, lacker, lösningsmedel. Dessa skyddshandskar brukar vara femfìngerhandskar av alla typer (1-4) och alla kategorier (1-3) från tunna skyddshandskar, hushållshandskar, tjocka fodrade industrihandskar och specialhandskar. De är ofta tillverkade av plast- eller gummi material samt kombinationer av dessa material. Det är också vanligt att dubbla arbetshandskar av olika typ används beroende på arbetssituationen och vilken form av kemikaliekontakt det är fråga om. Ett exempel är tunnkemikalie resistent innerhandske som används under en kraftigare ytterhandske avsedd att skydda mot mekanisk skada.
Plast - och gummihandskar:
Plast - och gummihandskar ger varierande skydd, såväl när det gäller tid som kemikalie. Arbetshandskar tillverkade av EMA-, PE-,PVC-plast, natur- eller neoprenegummi kan användas vid arbete med eller hantering av tvätt-, disk- och rengöringsmedel, sura och basiska syror av olika slag for rengöring, etsning, ytbehandling, basiska (alkaliska) ämnen som cement, kalk,natrium- och kaliumhydroxid, livsmedel som råa grönsaker, kött,fisk, skaldjur eller ättiksinläggningar, kosmetiska och hygieniska medel som schampo, permanentvätskor, blekmedel, hårfärgningsmedel mm.
Syntetgummihandskar:
Arbetshandskar tillverkade avsyntetgummi (butyl-, neoporen- eller nitrilgummi) EVAL-plastlaminat (4-H handsken) kan användas vid arbete med och hantering av kiorerade kolväten (t ex kiorofrom, trikioretylen), aromatiskt kolväte (t ex bensen, toluen,thinner), alifatiska kolväten (t ex lacknafta, aceton, metyletyketon), alkoholer (ispropanol, metanol, butanol, propylenglykol), målarfärger, lacker, skäroljor, skärvätskor.
Butylgummihandskar:
Arbetshandskar tillverkade av butylgummi, EVAL-plastlaminat (4-H handsken) kan användas vid arbete med och hantering av färger och lacker (uretan, epoxi- eller polyakrylater), plaster och hartser (akryl- och metakrylsyra, metylmetakrylat, polyakrylamid, epoxihartser och härdare), lim (som innehåller fenolformaldehydharts, kolofonium eller polyuretari).
Nitrilhandskar:
Nitril liksom neopren är en syntetisk ersättning för naturgummi. Nitril har bättre slitstyrka och är mer skär beständig än t ex vinyl. Nitrilhandskar har en mycket god hållfasthet och är motståndskraftig mot bl a Lösningsmedel. Arbetshandskar av kraftigare slag som är doppade i nitril har ett bra grepp och en extremt god slitstyrka. De klarar även syra, kolväten och fett. Därför passar de inom livsmedelsindustrin eller där man arbetar med kemiska ämnen (sjukvård, laboratorier etc). Arbetshandskarna kan ha flossad insida. Allergiska problem är ovanliga.
Specialhandskar
Dessa arbetshandskar ska ge extra bra skydd I speciella situationer. Arbetshandsken är alltid av kategori 2 eller 3. De är alltid utformade, kontrollerade och typgodkända för sitt ändamål och märkta med ett eller flera piktogram. Det gäller för arbetshandskar avsedda för användning vid extrem kyla, vid brand eller hantering av heta föremål. Vid exponering för joniserande, radioaktiv strålning eller vibrationsskapande arbetsmoment är arbetshandskarna försedda med speciella foder med isolerande/avskärmande/dämpande effekt. Handskarna kan vara gjorda av plast eller gummi eller plast impregnerat tyg av konstfiber, försedda med krage, mudd eller extra långa kragar. Svetsar handskar är ofta gjorda i kraftigt läder med långa kragar och de finns i fem- eller trefingermodeller. Vid långvarig kontakt med kemikalier som skadar huden behöver man en skyddshandske med säkerställd skyddseffekt mot just den kemikalien man arbetar med. Handsken ska vara provad och det ska finnas uppgift om skyddsindex för de kemikalier den provats mot.
Motorsågshandskar
Motorsågshandskar ser olika ut for höger och vänster hand. högerhanden har et pekfinger och en tumme, medan vänsterhandsken enbart har tumgrepp. Handskens insida kan vara tillverkad av impregnerad getnarv medan ovansidan kan vara tillverkad i textil, t ex polyesterväv. Dessutom kan handsken ha inlägg. Den kan även tillverkas i vegetabiliskt garvat skinn (för t ex personer med allergier).
Svetshandskar
Svetshandskar kan vara tillverkade av olika material, t ex i nötspalt och i helt skinn (både spalt och narv) eller i getnarv. Den här typen av handskar tål hårt arbete. Argonsvetshandskar är tillverkade av smidigt narvskinn av get eller svin. Den här handsken passar mycket bra när man vill nå god fingertoppskänsla vid hantering av både små och stora föremål. Vill man ha en textil handske finns även svetshanskar i kevlartråd, som tal höga temperaturer.
Skötselråd
Engångshandskar ska naturligtvis inte återanvändas. Handskar för flergångsbruk bör vara personliga och ska inte användas av flera olika personer. Den som har handsvett och arbetar med väta ska ha flera par arbetshandskar som sköljs upp och hängs på tork och byts flera gånger om dagen. Handskar som blivit förorenade med kemikalier på insidan ska genast kastas. Samma sak gäller för arbetshandskar som gått sönder. Reservhandskar ska alltid finnas inom räckhåll. Handskar som används i lösningsmedel ska bytas ut ofta, vanligen flera gånger i veckan, även om de inte blivit förorenade på insidan. Lösningsmedel och kemikalier som upplösts i detta tränger lätt igenom materialet. Aven arbetshandskar som används tillfälligt (t ex vid kontakt med en kemikalie några gånger om dagen) ska bytas ofta, eftersom ämnen kan fortsätta att tränga igenom materialet även när de inte används, t ex under natten.