- 0 SEK
På vissa arbetsplatser är det inte bara ögon och hörsel som utsätts för risker utan även kroppen kan behöva något slags skydd. Det kan t.ex handla om stänk av smält metall, Färger med lösningsmedel, eller syror. När man inte kan Få riskerna att helt försvinna kan man behöva någon sorts skyddande arbetskläder.
Val av arbetskläder
För att kunna välja ratt typ av arbetskläder måste man analysera arbetssituationen.
- Vilka ar riskerna?
- Vad behöver man skydda sig emot?
- Vilka arbetsställningar har man när arbetet utförs?
- Behövs knäskydd?
- Växlar arbetet mellan olika temperaturer?
Skyddet måste vara det som bäst uppfyller kraven på den skyddsnivå, komfort och rörlighet som användaren behöver, sedan måste man bearbeta resultaten av riskanalysen. De olika kraven ska värderas och prioriteras, och därefter kan en krav specifikation upprättas inför köp. Som nästa steg kan man undersöka vilka produkter som finns på marknaden, Man skaffar information från fabrikanter eller återförsäljare och jämför denna med sin egen kravspecifikation. Sedan väljer man en passande utrustning, Om man inte är säker kan kanske man kan göra en provköp så att man kan prova produkten i den miljö där den ska användas. Skyddskläderna får inte heller ge upphov till nya risker, Man ska kontrollera att kläderna inte har lösa delar som kan fastna 1 ex i rörliga maskindelar, kläderna ska vara justerbara För att passa användaren, rörelserna får inte hindras av att kläderna stramar, skaver eller trycker. Kläderna ska skydda optimalt med hänsyn till de risker som finns, och vara anpassade till den belastning (Fysisk,ergonomisk och psykologisk) som den anställde utsätts för. Därför är det viktigt att studera informationen om skyddsklass och användningsområde i bruksanvisningen.
Lista över risker och skydd
Utformning av arbetskläder
Risksituationen kan variera och därför brukar det krävas god planering vid val av skyddskläder. Vad det yttersta skiktet ska bestå av beror helt på vilka risker kläderna ska skydda mot. Det material som är vänt in mot kroppen är också viktigt. Fodermaterial och underställ som ska absorbera svett och isolera mot eller släppa igenom värme och kyla är en viktig del av skyddskläderna. De ska ibland även kunna leda bort värme. Skyddskläder indelas bäst efter funktion efter vad de ska skydda mot:
- Hetta och brand
- Kyla, väta och vind
- Kemikalier
- Mekaniska risker
- Bakterier (mikroorganismer)
- Radioaktivitet
- Strålning
- Elektricitet
- Drunkning
Till huvudgrupperna hör också kläder med reflexer och flourecerande ytor som gör användaren extra väl synlig. Alla skyddskläder ska vara CE-märkta. Användnings tiden är också viktig att tänka på när man väljer skyddskläder. Om kläderna ska användas under hela arbetsdagar så stäIls de helt andra krav på bekvämligheten än om kläderna bara ska användas för korta moment.
Storlek på arbetskläder
För att ett skyddsplagg både ska ge skydd och vara bekvämt att bära, är det viktigt att plagget passar. Det får inte vara för stort och inte heller för litet, storleken avgörs av den anställdes mått, framförallt bröstvidd, midjevidd, stussvidd och grenlängd (längden mellan grenen och foten). I broschyrerna från tillverkare och återförsäljare finns tabeller som anger plaggens storlekar och hur man mäter dem.
Komfort
Hur tungt arbetet upplevs (arbetstyngden) beror på många olika orsaker. En av dessa som är viktig att tänka på är den termiska komforten (den temperatur som är bekväm i arbetet) Det viktigaste när man beräknar termisk komfort är lufttemperatur, Luftfuktighet, klädernas värmemotstånd (clo) och personens aktivitetsnivå (met). Kroppen avger värme på olika sätt, med olik andel av kroppens totala värmeväxling. Kläder skyddar i varierande grad mot kyla, värme, drag, kemiska ämnen, mekanisk påverkan etc. Kläderna försvårar däremot förmågan att släppa ut värme och kroppens naturliga avdunstning (svettning). Det innebär att den fysiska belastningen ökar. Kläderna kan också förhindra rörelser och öka arbetstyngden genom att de får ökad vikt vid Fysiologisk belastning. Därför är det viktigt med t ex regelbundna pauser och god tillgång på dricksvatten.
Krav enligt EN 340
Standarden EN 340 är en övergripande standard som tar upp ergonomi, åldrande, storlekar, märkning av skyddskläder samt den information som tillverkaren ska ge. Ergonomiskt ska skyddskläderna vara utformade och tillverkade enligt Följande:
- Innehåll i material och komponenter får inte (vara kändaför att) ge upphov till skador
- De ska ge användaren bästa komfort som går att Förena med kraven på tillräckligt skydd
- Delar av skyddskläderna som kan komma i kontakt med användaren får inte ha ojämnheter (skrovligheter), skarpa kanter eller delar som sticker ut som kan orsaka irritation eller skada
- Kläderna ska passa användaren och ska hålla sig på plats därför är det viktigt att man kan justera kläderna samt att det finns ett antal storlekar att välja på.
- De ska vara så lätta som möjligt, utan att det inverkar negativt på styrka eller effektivitet
- När det är möjligt ska skyddskläderna ha god förmåga att släppa igenom ånga
Åldrande kan orsakas av en eller flera faktorer. I standarden berörs enbart skadlig effekt av färg förändringar eller tvättning,dvs förändringar av storlek p g a att de krymper eller töjer sig.
Märkning arbetskläder
Storlekssystemet är
en beskrivning av kroppsstorleken. Storlekarna delas in
efter kroppslängd (mats i 6-centimeters intervaller),
bröst- och midjemått (mts i 4-centimeters intervaller)
samt efter armlängd. Märkningen av skyddskläder ska
innehålla Följande information:
- Namn, firmamärke eller annan identiflkation av tillverkaren eller hans representant
- Produktens beteckning, kommersiella namn/kod
- Storlek
- Nummer på gällande standard
- Piktogram (symbol) och, om det är aktuellt,
- Skyddsnivå siffra
Piktogrammet ska informera om vad det är som skyddskläderna skyddar mot eller vilken miljö de är lämpliga att användas. Hur piktogrammet ska se ut beskrivs i varje enskild standard. För klassificerade krav ska en siffra stå bredvid piktogrammet, siffrorna ska alltid komma i den följd som beskrivs i varje separat standard. För oklassificerade krav saknas siffror. Om det finns i piktogrammet talar det om att man måste vara uppmärksam på tillverkarens instruktion.
- Svetsloppor = gnistsprut vid svetsning
- PiIctogram = symbolbild, som i det har fallet visar vad utrustningen skyddar emot
Olika typer av arbetskläder
Det finns en mängd olika klassificeringar av risker som kläder kan ge skydd emot. För varje kategori är kraven annorlunda och de är viktigt att veta vilka egenskaper som olika typer av kläder förväntas fylla för att ge ett bra skydd för användaren.
Arbetskläder mot kyla, väta och vind
I standarden SS-ENV
342 Skyddskläder - Hela dräkter till skydd mot kyla,
specificeras krav och provningsmetoder för kläder som skyddar
mot kyla. Standarden anger följande tre egenskaper som ska
provas och klassificeras:
- Värmeisolation
- Luftgenomsläpplighet
- Ångmotstånd
Värmeisolationen mäts med en termisk docka, en plastmodell i människostorlek som man klär på och placerar i en klimatkammare med konstant temperatur. Skalet (huden) har värmetrådar och temperaturgivare. Dockans hud värms via värmetrådarna till normal hud-temperatur, ca 34°C, som sedan hålls konstant medan man mäter effekt förbrukningen. Utifrån detta kan beklädnadsfaktorn (do-värdet) beräknas. Man mäter också hur väl dräkten isolerar (isolationen) när dockan “går” (SO steg/minut) För att kunna uppskatta effekten av kroppsrörelser. Det uppmätta värdet anges i märkningen på plagget. Man kan också göra extra mätningar när dockan står stilla eller påverkas av vind. Luftgenomsläpplighet mäts i kombination med underkläder och bedöms i tre klasser som motsvarar hög, måttlig och låg luftgenomsläpplighet. Ångmotståndet bedöms i tre klasser och mäts bara på yttermaterialet. Certifierade skyddskläder mot kyla märks med piktogram samt provningsresultat.
vind/Kyla index
I de har diagrammet kan man avläsa hur kallt det blir om man tar hänsyn till både temperatur och vindhastighet. Om lufttemperaturen är -5°C och det blåser 6 m/s så blir den kylande effekten -17°C. Kyla/effekten gäller enbart på bar hud.
EN 31092, Provning av vatten ångmotstånd
Det finns även ytterligare två standarder för skyddskläder mot lokal avkylning: en mot lokal avkylning, måttlig kyla och en mot lokal avkylning, sträng kyla. Båda standarderna avser enskilda plagg.
I SS-ENV 343 Skyddskläder - skydd mot dåligt väder
Specificeras skyddsegenskaper för kläder som används i arbeten där man utsätts För nederbörd, dimma, Fukt, och vind vid temperaturer ner till -5°C (t ex byggnadsarbete, fiske och andra arbeten utomhus i skog och mark eller på hav). standarden specificerar krav och provningsmetoder som gäller material och sömmar på skyddskläder mot dåligt väder, dvs ytterplaggen.
EN 20811 Provning av vattentäthet
skyddskläderna kan också användas i kombination med värmeisolerande foder, men ovan nämnda krav och provningsmetoder är endast tillämpbara när det värmeisolerande fodret skal, separeras från ytterplagget. Det innebär att plagget kan bli märkt med två olika piktogram.
Graden av vattengenomsläpplighet och ångmotstånds förmåga mäts på yttermaterialet och bedöms i tre klasser. Godkända skyddskläder marks med piktogram klass på vattengenomsläpplighet och ångmotstånd,