- 0 SEK
Verktygshandlarns Borrguide.
Verktygsanvändares guide till bra borr. Rätt borr för rätt material är en fråga om säkerhet, hållbarhet, kapacitet och resultat. I takt med en omfattande utveckling av nya byggmaterial så har utbudet av borrmaskiner och behovet av olika borr ökat. Tillgången till rätt borr för det specifika materialet som skall borras är viktig. För verkstad- anläggning- och byggindustrin är materialpålitlighet och funktion hos utrustning som t.ex. borr avgörande krav. Här kan Verktygshandlarn tillfredsställa behovet med leveranser av säkra produkter från ledande leverantörer som Bosch, Camo, Essve och Irwin. Vi lagerhåller olika slags borr i mängder av dimensioner, längder och legeringar för bearbetning i alla förekommande material. Här lagerför vi ett bassortiment av de mest frekventa borrprodukterna och dimensionerna. Vi sammanställer och lagerhåller också branschspecifikt och kundanpassat sortiment av borrprodukter efter våra industrikunders kravprofil och önskemål.
Borr förr allt och alla.
Den som är sin egen byggare, renoverare, eller garage & verkstadsföreståndare behöver sannolikt ett lämpligt sortiment olika borr till hands. Här i Verktygshandlarns borrsortiment är det lätt att finna lämpliga borr och att sätta samman en uppsättning som passar verksamheten bäst. Tala gärna med våra specialister på kundtjänst på 019 760 91 55 om materialegenskaper och nyheter i vårt borrsortiment. Söker du ett speciellt borr som inte finns här så tar vi hem direkt och skickar bekvämt och bra så du slipper lägga tid på trafik och butik.
Borr efter material.
Vill man borra ett enda enstaka riktigt litet hål där det inte är noga med precisionen i t.ex. plast, plåt, trä eller tunn metall så duger kanske vilket borr som helst. Men ganska snart upptäcker man fördelarna med speciellt framställda borr för varje material som skall borras. Även om det ofta av någon anledning tycks ligga flest metallborrar i en verktygslåda och att det går att borra i trä med ett borr för metall blir resultatet alltid mycket bättre med ett riktigt träborr om man borrar i trä eller använder stenborr om man vill ge sig på att göra hål i betong eller tegel.
Träborr
Träborr känns lättast igen på att de har en mer eller mindre framträdande spets. Spetsens uppgift är att initialt hålla borret på plats inför att de skarpa skären skall bita in i träet. Träborr är ofta ett typiskt s.k. spiralborr. Benämns ibland som träspiralborr. Det är det yttre kanten av spiralen som skär eller mejslar ut materialet medan resten av spiralen. Det djupare spåret är till för att ta hand om och transportera bort det avverkade materialet. Inom gruppen träborr finns ett särskilt utformat spiralborr med speciell spiralgång som också fått bära produktnamnet Spiralborr. Det är viktigt att de s.k. skärens kanter är vassa för att borrhålets kanter i sin tur skall bli släta och rena. Ett träborr som åstadkommer extra släta kanter och prydliga hål är Cylinderborr som dessutom skapar platt botten i hålet. Kan användas för att skapa urtag för t.ex. gångjärn. Speciella träborr för extra hårda träslag till förborrning dels för att undvika sprickbildning och för att möjliggöra infästning med skruv i hårda träslag är en viktig komponent i träborrssatsen. Det här specialborret för trä har ökat i betydelse som nödvändigt verktyg för förborrning i trallvirke i samband med dold infästning av trall i hårda träslag som t.ex. viss lärk och i så kallad hardwood som Bangi, Cumaru, Ipé, och Kiari m.fl. och för värmebehandlat tryckimpregnerat trallvirke. I Kategorin träborr ingår förutom spiralborr också centrumborr med jämförelsevis mycket större bredd som gör borrhål från 6 mm upp till 40 mm breda och mer. Till gruppen centrumborr hör också s.k. ställbara träborr som kan göra borrhål som är från exempelvis 20-76 mm i diameter. Träborr är borr som används i alla träslag liksom plywood, träfiberskivor och liknande. Även gips kan förekomma. Karmskruvsborr är som namnet kanske avslöjar ett annat viktigt verktyg som ingår i träborrfamiljen.
Skärpning.
De flesta träborr kan slipas och det med hjälp av en lämplig fil. Men slipningen kräver precision och noggrannhet och det är viktigt att man inte ändrar på skärets ursprungliga vinkel eller slipar bort för mycket av materialet i borret.
Metallborr.
Under kategorin Metallborr återfinns en hel rad olika skärande borr som borr, brotschar, centreringsborr, dubbhålsborr, försänkare, gängtappsborr, koniska borr, korthålsborr, kärnborr, stegborr, och säkert fler. De flesta metallborr, om inte alla, är slipade så att det är skären som formar borrets spets. Det innebär att avverkningen d.v.s. själva borrfunktionen startar i det avsedda borrhålets centrum. Här kan det, beroende av materialet som skall borras, behövas att man med t.ex. dorn eller annat ser till att borrets spets inledningsvis guidas exakt i centrum för det avsedda hålet.
Hårt som stål.
Metallborr är tillverkade av stål i olika härdningar. Detta gör att de förutom borrning i metall som aluminium, mässing, plåt och stål går att använda för håltagning i glasfiber, laminat, plast, trä och skiv-material. Metallborr förekommer med två eller fyra skär och spiralens utformning på metallborr kan också variera och vara mer eller mindre snävt snodd. Det här är varierad formgivning anpassad efter borrning i olika material och ett borr kan vara bättre anpassat för ett specifikt arbetsstycke som skall borras än ett annat. Vårt grundsortiment täcker in behoven före den mest frekventa användningen av borr. I Verktygshandlarns sortiment av metallborr finns t ex. olika borrsatser med upp till 19 olika dimensioner lämpliga för håltagning i gjutstål, gjutjärn, sinterjärn, temper, järnfri metall och aluminium och hårdplast. Verktygshandlarn tillhandahåller också olika specifika skräddarsydda branschanpassade sortiment för verkstad- anläggning- och byggindustrins särskilda behov.
Universalborr med multifunktion.
Med multiborret kommer man långt. Multiborret är ett universalborr som hämtar sin karaktär och form från både träborr, metallborr och från stenborren. Marknadsförs också som Universalborr och då menar man just Multiborr. Den som vill fästa en regel mot en murstensvägg använder universalborret som borrar rakt genom regeln och in i murstenen. Borrhål genom flera olika material i ett och samma moment. Alla hantverkares räddning.
Stenborr.
Kategorin kunde också heta Sten & Betongborr och hit hör också andra specialborr för bearbetning av hårda material. Ser vid hastigt påseende ut som t.ex. ett metallborr men vid närmare koll så ser man en ”platta” eller annan form av spets. Den här borrspetsen består av hårdmetall som är praktisk taget outslitlig. Något mjukare stål i resten av borrspår och skaft är en säkerhetsåtgärd som motverkar risken för att borret kan brytas av vid extra hög belastning. Betong, glas, porösa stenblock, kakel, natursten, tegel, hårda plaster och mjuka metaller kan bearbetas med stenborr med hårdmetallspets. Karbidspets förekommer på högkvalitativa borr för håltagning tegel, betong och armerad betong. För kemiska material som t.ex. viss keramik, klinker, kakel, glaserat tegel, glas och betong kan också i vissa fall stenborr med diamantförstärkt spets vara ett bra val. Universalborren platsar också i den här kategorin. Ett speciellt Installationsborr för slagborrmaskin kommer väl till pass för håltagning i betong och porösa stenmaterial. Kakelborr som också används i tegel och glas är kategorins vassaste och spetsigaste borr med speciellt slipat spetsmaterial som ger bra fäste i materialet och lämnar ofta fina snittytor. Att hammarborr används i såväl borrhammare som slagborrmaskiner säger namnet. Hammarborr kan förutom med den vanliga hårdstålspetsen också förekomma med rund hårdstålspets som åstadkommer rundare hål i t.ex. natursten och andra stenmaterial. Uppges bidra till hög hållfasthet vid expandermontage.
Sortimentservice
Förutom våra borrprodukter här i Verktygshandlarns onlinebutik så tar vi hem och ställer samman skräddarsydda kundspecifika borrsortiment efter kunders behov från flera av branschens ledande tillverkare. För varje bransch, verksamhet, uppdrag eller projekt som är aktuellt tar vi på Verktygshandlarn fram en korrekt sortimentprofil av borr Tack för att du läste såhär långt! Tala gärna med våra materialexperter på 019-760 91 55 om dimensioner, metallurgi, kapacitet och priser.