- 0 SEK
Guide Borrmaskiner
Att välja rätt borrmaskin kan vara en utmaning. Speciellt som en borrmaskin lika ofta säljs under namnet Skruvdragare. Och i grunden är det ju samma maskin när det kommer till motor och funktion. I ena faller roterar ett borr som gör ett hål och i andra fallet roterar en skruvmejsel som vrider en skruv. Identitetskris i borrmaskinsvärlden. Namnbyte och funktionsbyte.
När din maskin är en skruvdragare uppskattar du att den har bra vridmoment, d.v.s. att den verkligen orkar vrida din skruv som du önskar. När du vill använda maskinen som borrmaskin är det kravet på att den kan arbeta med höga varvtal som är det viktigaste för resultatet. Det måste gå att reglera varvtalet på maskinen efter kraven för skruvdragning respektive borrning. Dessutom vill du ibland att att din borrmaskin skall kunna åstadkomma hög slageffekt på borrets rotation när så behövs. Då heter den Borrhammare. Sådant krav ställs också ibland på skruvdragaren när du vill ha slageffekt på skruvmejselns vridmoment. Och då heter den Slagskruvdragare.
Svårt att välja maskin rakt av.
Eftersom det förhåller sig så att man åtminstone i proffs-sammanhang de facto kan komma att behöva olika borrmaskiner för olika uppdrag, så är det inte helt ovanligt att man vill söka vägledning och tips på bra borrmaskiner på olika jämförelsesajter. Vilket sällan gör valet lättare för den som inget annat önskar än att få köpa en bra borrmaskin eller två. Ena testpanelen rapporterar otvetydigt att ”Billigaste borrmaskinen bäst”. En annan testrapport meddelar lika bestämt att ”dyraste borrmaskinen bäst i test.”
Välment men osäkert.
Det förekommer många olika verktygstester med goda uppsåt och välmenta råd. Största bekymret som äventyrar relevansen hos testrapporterna är att panelerna – eller testarna- inte jämför samma borrmaskiner sinsemellan eller eller på samma sätt eller att det jämförs och testas för få maskiner och att testpanelerna har olika testparametrar. En del jämförelser är industriberoende. Andra rapporter och tester är kommersiellt drivna blogg-alster. Endast en är rent konsumentdriven. Den omfattar också flest maskiner och vill man ta del av den jämförelsen får man betala några tior för rapporten.
Kärt elverktyg har många namn.
Söker du en borrmaskin idag så blir du kanske erbjuden en Skruvdragare, eller Slagskruvdragare eller en Borrskruvdragare eller en borrhammare eller en Kombihammare eller Slagborrmaskin eller rentav en Slagborrhammare. Namnen var varierar beroende på var du letar och vad fabrikanten döpt maskinen till. Här hos Verktygshandlarn täcker vi behovet av bra pålitliga borrmaskiner med Slagskruvdragare som både borrar och skruvar och Borrhammare som kan borra med eller utan slageffekt.
Den minsta och lättaste borrmaskinen hittar du här på sidan men också under avdelning Skruvdragare i Verktygshandlars sortiment. Den gör båda sakerna. Den borrar hål eller skruvar i skruvar. Den är en typisk hemma-i-hushållet-maskin som alla borde ha till hands när det gäller att sätta ihop en IKEA-möbel fort och lätt. Eller varför inte sätta upp en tavla, hänga upp en lampa, fästa en krok eller skruva fast en skylt eller justera gångjärnen på den där köksluckan som inte stänger ordentligt. Maskinen som gör lycka i vart hem heter Ryobi CSD4130GN. Den går på ett laddbart batteri och kommer i en väska med 8 borr, 16 bits & lite annat.
Trappa upp ett snäpp.
AEG BBS 12 är en tvåväxlad 12 Volts borrskruvdragare med utbytbar chuck och en vinkeltillsats och ytterligare en tillsats för finlir och kant nära skruv-och borrjobb. Här är en borrmaskin som man kommer långt med när man är sin egen hantverkare och tar hand om allt som dyker upp när man har eget hus, trädgård, garage och annat att ta hand om. Också hantverkaren som jobbar professionellt med snickerier, inredning och montage har stor nytta av denna lätta smidiga kombimaskin som kommer åt i trånga utrymmen. Borrar gärna i både trä och stål. Och drar i skruv när det behövs. Skall du ge dig på att borra länge i en betongvägg behöver du tyngre artilleri och bör kolla våra förslag under kategorin borrhammare.
Arbetsuppgift, maskin och tillbehör.
Materialet som skall bearbetas, borras, mejslas eller bilas liksom diameter och djup på de hål som skall borras styr naturligtvis maskinvalet. Tillbehör i form av borr och annan utrustning påverkar också i hög grad krav på motorstyrka, och inte minst batteriegenskaperna. Ergonomiska effekter som vibrationer, ljudnivå och maskinens tyngd är viktiga skyddsfrågor när det gäller alla handhållna elverktyg.
Motor och kraftkälla. Borstfritt eller kolborstmotorer.
En allt större andel av elverktyg drivs idag av s.k. borstfria eller kolfria elmotorer. Det är argument som du ofta möter när du läser om ett elverktyg. Benämns ofta EC-motorer. Elektronic Commuted motors. Den borstlösa EC-motorn fövandlar energi i form av elektrisk ström till rörelse-energi utan mekanisk kontakt med motorns rotor. Mindre värmeutveckling, minskat slitage och mindre miljöpåverkan är plusvärden. Kolborstmotorn eller DC-motorn använder ”borstar” som mekaniskt överför strömmen från batteriet till motorn genom fysisk kontakt med rotorn. Härvid uppstår värme och friktion vilket medför effektförlust, kortare hållbarhet och kortare livslängd hos elverktyget. En ”borstlös” motor håller ofta flera gånger längre än en traditionell kolborstmotor.
Liten orienterande ordlista:
Vi hämtar informationen från vår guide för skruvdragare av förklarliga skäl. I produktbeskrivningarna förekommer tekniska uppgifter av olika slag. Samma uppgifter för skruvdragare är relevanta för borrmaskiner. Men här vill vi göra ett tillägg för bokstaven J. för Joule. - Ett mått för energi. En Joule är den energi som går åt för att du skall lyfta ett äpple som väger 108 gram en meter från marken. Släpper du äpplet från samma höjd utvecklar äpplet också 1 J. Inte mycket kan man tycka men när en fabrikant vill visa med vilken kraft en slagborrmaskin slagvis kan vrida runt borret så använder man J som beskrivande argument. En av våra borrhammare BOSCH GBH 18V-26 levererar en slageffekt på 2,6 J. Låter inte mycket men eftersom maskinen åstadkommer 4350 slag i minuten så blir det påtaglig rotationseffekt på borret.
- A Ampere. Elektrisk strömstyrka
- J. Joule. Mått på energi. Slageffekt i vårt fall.
- Nm Newtonmeter. Vridmoment.
- V Volt. Elektrisk spänning
- W Watt. Elektrisk laddning. Effekt
Borrdimensioner och maskinkapacitet
För att få ut maximal nytta av investeringar i borrmaskiner är det ett antal egenskaper och prestanda som är viktiga att kunna bedöma och jämföra. Förutom borrmaskinens motorstyrka eller slageffekt eller vridmoment så är också maskintillverkarens rekommendationer avseende hur stor håldiameter man kan åstadkomma i olika material som t.ex. trä, stål. tegel, betong och sten o.s.v. av stor betydelse. Kan man mejsla med maskinen och i så fall i vad och hur mycket och hur länge? Rätt val av maskiner kan ha påtaglig effekt på tidsåtgång och arbetsresultat och inte minst företagsekonomin. Om skickligt yrkesfolk sinkas av att en slagborrmaskin inte lever upp till förväntade krav är det dags att komplettera verktygsförrådet.
Faktabanken.
Använd gärna verktygspecialisterna hos Verktygshandlarn som bollplank när du utvärderar en för din verksamhet optimal borrmaskin. Här finns ett 20-tal kvalitetsmaskiner med olika funktionsnivåer och vi kan ge dig ett professionellt underlag för din bedömning. Kontakta oss idag. Här finns maskintestvinnare och här finns maskiner som ger mest nytta för pengarna. Ring oss på 019-7609155 Vard. 09.00-15.00 eller melja info@verktygshandlarn.se Vard. 09.00 – 20.00.
Rätt borr i rätt maskin vid rätt tillfälle
Varje maskin har sin optimala verknings-sektor där motorstyrka, hastighet, moment, slagstyrka och borrdimension och borrens kvalitet samverkar för bästa resultat. Därför har vi lagt ner stor omsorg på Verktygshandlarns borrsortiment. Här hittar du betongborr, centrumborr, karmskruvborr, multiborr, spiralborr, träborr, dosfräsar och hålsågar. Borr för alla förekommande arbetsuppgifter. Det handlar om hundratalet borrar av olika metaller, utformning, och dimensioner. Alla omsorgsfull utvalda kvalitetsborr som säkerställer att din borrmaskin kan utnyttjas optimalt.
Batteri back-up.
Den övervägande delen av borrmaskinerna här på Verktygshandlarns sida är batteridrivna. Batterierna är Lithium-batterier som är bäst i klassen när det kommer till kapacitet. Lithium-batterier kan bevaras uppladdade utan nämnvärd strömförlust under 3-4 månaders lagring. En annan fördel är att de, i motsas till andra batterityper, kan laddas även om all strömstyrka inte är urladdad. NiMH-batterier, för att ta ett exempel, tappar kraft permanent vid upprepade laddningar av bara delvis urladdat batteri. Flera av borrmaskinerna har batterier som avleder värmen som alstras i batteriet vid användning. Denna kylfunktion kan ge batteriet nära dubbel livslängd och i vissa fall dubbla kapaciteten. Många av Lithium-batterierna behåller sin strömstyrka upp till 4-5 timmars arbete innan de kräver omladdning. Laddtider varierar mellan batteristorlekar men man kan beräkna att batteriladdarna fyller Lithium-batterierna med i genomsnitt 1,8 till 2 Ampere per timma.
Alltid laddade batterier
Lätt att alltid ha fulladdat batteri till hands tack vare våra batteriladdare som motsvarar kvalitetsnormen hos batterier och maskiner. Här finns batteriladdare som du laddar i bilen bekvämt och bra när du är på projekt där det är långt till nätdrift. Och här finns laddare som också är en robust arbetplatsradio och därtill kan du välja bland en heltäckande uppsättning laddare för alla borrhammare, skruvdragare och slagskruvdragare.