- 0 SEK
Tips när du ska hänga upp gardiner
Har du köpt nya gardiner? Oavsett hur vackra de är kan en bristfällig upphängning göra att du inte riktigt får valuta för pengarna. Gardinerna står för en stor del av helhetskänslan i ett rum och upphängningen är, kanske mer så än vad många tror, ett avgörande moment för att det ska se bra ut.
Det handlar även om att välja rätt gardiner till rätt upphängning. För gardinvalet finns det dock andra guider att läsa (till exempel har Gardinstugan publicerat flera artiklar om gardiner som kan vara till hjälp). Vad gäller upphängningar är det först och främst bra att känna till att det finns flera olika typer av upphängningar.
Takhängda gardiner
Det blir allt mer populärt att man sätter in en skena i taket, snarare än att skruva upp en gardinstång på väggen. Fördelarna med det här är flera, men framförallt ger det rummet en lyxig hotellkänsla. En annan fördel är att rummet ges en känsla av rymd när gardinerna sitter högt upp. Av den här anledningen brukar man även montera gardinstänger så nära taket som möjligt, men maximal effekt nås alltså med en takskena.
Att sätta fast en takskena är normalt enkelt för den normalhändige, men exakt hur det går till varierar givetvis beroende på tillverkare och skena. Följ bara anvisningarna som följer med i förpackningen. Har du betongtak, men trävägg, kan det vara bra att fundera på om det är värt besväret det innebär att borra i betong.
För dig som eftersträvar hotellkänsla bör du ha två gardiner på skenan – en för mörkläggning och en som reglerar insyn och släpper in en viss mängd ljus.
Tänk på:
- Takhöjden och gardinlängden. Att montera upp gardiner i taket kan kräva ganska långa gardiner. De flesta föredrar en gardin som når ända ned till golvet, eller nästintill. Många gardiner på marknaden idag är strax över två meter långa. Köp inte ett par som är för korta.
- Marginalerna. Ha vissa marginaler vid sidorna. Låt gardinernas innerkanter vara utanför fönstrets ytterkanter när de är maximalt utdragna åt sidorna. På så vis kommer fönstret att ramas in, snarare än att skylas.
- Takmaterial. Är det värt besväret att borra i betong om du inte har slagborr, pluggar, skyddsglasögon och annat som krävs? Har du de verktyg och attiraljer som behövs går det ganska fort. Annars kan väggen, om den inte är av betong, vara ett alternativ.
Upphängning med gardinstång
Upphängning med gardinstång är det vanligaste, och lämpar sig väl i nästan alla typer av hem och rum. Gardinstänger ger en lantlig och romantisk känsla som takskenor knappast kan ge.
Dock är det fortfarande bra att hänga gardinerna så högt som möjligt. Ett vanligt misstag är att stången monteras nästan i jämnhöjd med fönstrets överkant. Det här får såväl fönstret som rummet att verka mindre än det faktiskt är. De flesta vill gärna maximera takhöjden och hemmets känsla av rymd. Att montera gardinstången så högt upp som möjligt, eller åtminstone en bra bit över fönstrets överkant, är en enkel och effektivt metod för att åstadkomma just det.
Vanliga mått för upphängning av gardinstång är 10 cm ut vertikalt från fönsterkarmens topp och sedan 10 cm upp mot tak.
När man väl känner till vilken effekt det kan ge är det lätt att man borrar lite för nära taket på väggen. Estetiskt blir det inga problem, men rent praktiskt kan det bli en del besvär.
Problemen visar sig när själva gardinstångshållarna ska skruvas fast i fästena, då det ibland krävs att man skruvar ovanifrån. Har man endast ett par centimeters marginal till taket blir det i princip omöjligt att komma åt skruvarna med mejseln.
Så sätter du upp en gardinstång – Steg för steg
Att sätta upp en gardinstång brukar vara enkelt. Tänk dock på att processen skiljer sig något åt beroende på vilka fästen du har köpt. Påfallande ofta går det till såhär:
- Mät upp. Börja med att mäta var du ska borra. Tänk på att ha marginaler till fönstret – både horisontellt och över fönsterkarmen. Markera med en blyertspenna var du ska borra. Glöm för all del inte att gardinstången har en maximal längd.
- Borra. Borra hål i väggen och skruva i skruv. Dra inte åt skruven ordentligt, utan lämna ett par millimeter mellan vägg och skruvhuvud i det här skedet.
- Sätt hållaren på plats. De flesta hållare har ett avlångt hål på dess kortare del. I den nedre änden av hålet är det utvidgat. Skruvhuvudet ryms alltså här, varpå hållaren sätts fast genom att den dras ner över skruvkroppen, mellan huvud och vägg.
- Symmetri. Upprepa föregående steg med den andra hållaren, och justera dem sedan i sidled.
Som ovan nämnt kan processen skilja sig något åt, beroende på vilka hållare du har. Följ alltid monteringsanvisningarna som du fått med vid köpet.
Tyget
Valet av tyg är givetvis en fråga om tycke och smak. Innan köp är det dock bra att ta hänsyn till de praktiska egenskaperna som olika gardiner har. Ska du köpa gardiner till sovrummet är mörkläggningsgardiner något som många söker. På den andra änden finns till exempel tyllgardiner, som släpper igenom riktigt mycket ljus. Däremellan finns mängder av alternativ att välja mellan. Det är bra att få en känsla för tyget och hur det reglerar insyn samt ljus innan köp och montering.