- 0 SEK
Lövblås – Guide
Det finns idag ett flertal märken som tillverkar lövblåsar, bland annat Husqvarna, Ryobi, Black & Decker och Stiga. De har alla samma grundläggande funktion – att blåsa bort löven. Däremot skiljer de sig på ett flertal punkter vilket även avgör vilken modell som ska köpas. Här presenteras en kortare sammanfattning av ”Köpguide för Lövblås” som i sin helhet kan läsas på Lövblås.se.
Yta
Det som tydligast avgör vilken lövblås du bör välja är storleken på den yta som du vill göra ren från löv och skräp. De batteridrivna kan därmed uteslutas vid arbete på större villatomter, mindre parker eller parkeringsplatser. Batteridrivna har sin fördel i dess flexibilitet och att de är så tysta. Däremot får man räkna med att batteriet inte räcker mer än 10-15 minuter.
Är det en medelstor villatomt kan eldriven lövblås vara ett alternativ. Däremot skapar sladden en begränsning gällande hur stort område som kan blåsas.
Vid större ytor är alltså en bensindriven modell att föredra. Enda alternativet är Husqvarnas senaste batteridrivna modell, 536 LiB, med batteriryggsäck. Modellen kan däremot ses som en proffsmodell och är betydligt dyrare än bensinmodellerna.
Styrka
Nästa steg är se på behov av styrka. Även här vinner de bensindrivna lövblåsarna kraftigt. De är uppbyggda för att skapa maximal styrka vilket i längden förkortar arbetspasset. Ska löven däremot bara blåsas bort från buskar, altanen eller uppfarten till huset räcker el eller batteri gott och väl.
En ytterligare sak att tänka på gällande styrkan är dess lufthastighet och luftflöde. Med hög lufthastighet skapas ett hårdare tryck mot marken. De modeller med hög nivå på detta (och som överlag är kraftiga) kan även blåsa ihop grus och liknande tyngre saker.
Luftflödet avgör hur lätt det är att jobba ihop stora lövhögar. Med det menas hur mycket luft som passerar munstycket per sekund/minut. Det kan på ett sätt jämföras med att blåsa i ett sugrör. Ju smalare sugrör desto hårdare stråle – men det blir inte lätt att jobba ihop större mängder löv.
Lövsug
Flera modeller är kombinerad lövblås och lövsug. Det betyder att löven även kan sugas upp (likt en dammsugare). Löven tuggas sönder av en mindre kvarn i blåsen och hamnar sedan i en uppsamlingspåse som lätt kan tömmas. En smidig funktion som framförallt finns på batteridrivna och eldrivna modeller.
Batteri
+ Enkel att ta med var som helst. Miljövänlig
-Svagare, begränsad arbetstid
El
+ Obegränsad arbetstid, miljövänlig, stark
-Begränsas av sladden
Bensin
+ Starkast, Lätt att jobba längre pass
-Hög ljudnivå, Sämre för miljön, Behöver service oftare
Tips
Om du väljer batteri:
Köp en lövblås med kompatibelt batteri. Med det menas att batteriet även kan användas på borrmaskinen, ficklampan, slipmaskinen osv. Ett exempel är Ryobi som har samma batteri till ett stort antal produkter.
Jämför batteristorlek och användningstid. Det skiljer stort mellan olika modeller. Kanske är det värt att köpa två batterier.
Om du väljer bensin:
Jämför kraft och ergonomi mellan handburna och ryggburna modeller. Ska du jobba riktigt långa pass bör en ryggburen väljas.
Om du väljer el/batteri:
Längst ner på röret kan det finnas en skrapa som gör att man kan få loss blöta löv som klistrar sig fast på marken. Det kan alltså vara en viss fördel om detta finns.
En annan funktion är ”stödhjul”. De lättaste batteridrivna modellerna väger bara något kilo och det bör de flesta klara av att hantera. Men de lite större (och starkare) elmodellerna kan väga något mer. Att då kunna stödja blåsen på ett hjulpar längst fram kan vara avlastande.