- 0 SEK
Skyddsutrustning är en viktig del i arbetsmiljöarbetet för att förebygga skador och ohälsa, Det är arbetsgivarens skyldighet att förse arbetstagaren med lämpliga kläder och utrustning för att klara av sina arbetsuppgifter. För att utrustningen ska skydda på rätt sätt är det viktigt att veta hur utrustningen ska användas och vilka risker den skyddar mot. Exempel på skyddsutrustning är arbetshandskar, andningsskydd, skyddsglasögon, hörselskydd.
Personlig skyddsutrustning
Personlig skyddsutrustning (PSU) är samlingsnamn på en rad produkter som man bär eller håller och som ska skydda mot risker i arbetet eller omgivningen, Arbetsgivaren ska stå för Personlig skyddsutrustning utan kostnad för den anställde. Arbetskläder och uniformer som inte är till för att skydda mot risker räknas inte som personlig skyddsutrustning.
Behövs personlig skyddsutrustning?
Varje år är det många som omkommer och skadas i arbetet. Man kan inte alltid Förutse eller Förhindra olyckor. Även om man har vidtagit alla nödvändiga skydds åtgärder och använt personlig skyddsutrustning så kan människor ändå skadas i arbetet, Men ofta kan rätt sorts personlig skyddsutrustning -använd på ett korrekt sätt - mildra effekterna av olyckor eller till och med helt förhindra dem, Med personlig skyddsutrustning kan ett företag utan att det kostar mycket förhindra eller minska både ekonomiska förluster och mänskligt lidande i samband med olyckor.
Olika typer av personlig skyddsutrustning:
- Huvud - Hjälmar
- Ögon - Visir, ögonskydd
- Hörsel - Hörselskydd
- Andning - Andningsskydd
- Händer - Handskar
- Fötter - Skor, stövlar
- Kropp - Kläder, förkläden
- Fall - Fallskydd
Regelverk skyddsutrustning
Arbetsgivaren är enligt lag skyldig att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete. I detta ingår att undersöka, bedöma och åtgärda risker i arbetet samt att följa upp resultatet av de åtgärder som gjorts.
Arbetsmiljöverket
Arbetsmiljöverket
har som uppdrag att se till att arbetsmiljö och
arbetstidslagstiftningar följs. Deras mål är att minska riskerna för ohälsa
och olycksfall i arbetslivet och att förbättra arbetsmiljön. De för
även statistik på arbetsmiljön och de arbetsskador som
inträffar i Sverige. Arbetsmiljöverket
har inspektörer som kontrollerar att arbetsmiljölagen och föreskrifterna följs när de inspekterar arbetsställen. Det är
arbetsgivaren som är den huvudansvarige för arbetsmiljön.
EU-direktiv
EU:s direktiv delar in personlig skyddsutrustning i tre kategorier efter farans svårighetsgrad.
Kategori I:
Personlig skyddsutrustning av enkelt slag. Tillverkaren kan utgå från att användaren själv kan bedöma riskerna (t ex paraply och trädgårdshandskar).
Kategori II:
Personlig skyddsutrustning som varken är enkel eller komplicerad. Hit hör de flesta av utrustningarna (t ex hjälmar, handskar, skor, hörselskydd och skyddskläder mot normala risker).
Kategori III:
Komplicerad personlig skyddsutrustning, avsedd att skydda mot livsfara eller allvarlig, bestående skada (t ex andningsskydd, fallskydd, skydd mot kemikalier, extrem hetta eller kyla, elektriska faror och joniserande strålning).
CE-märkning
All godkänd personlig skyddsutrustning har en CE-märkning. Det innebär att tillverkaren eller importören försäkrar att produkten uppfyller de minimikrav som angetts i EG:s direktiv. Tillverkaren märker alltid produkterna oavsett om det är kategori I, II eller III. För CE-märkning enligt kategori I gör tillverkaren en egenbedömning av produkten och sammanställer teknisk dokumentation. För kategori II krävs dessutom dokumentation om att produkten provats, vanligtvis enligt den europeiska standard som kallas EN-standard. För kategori III-utrustning tillkommer krav på att tillverkarens produktion och tillverkningsprocess kvalitetsgranskas av en oberoende prövningsorganisation, vars identitetsnummer anges efter CE-märket, t ex CE-O 123. I många provstandarder för kategori II och III kan produkten uppfylla olika skyddsklasser. Dessa klasser anges med en siffra där 1 anger den Iägsta skyddsklassen. även bokstäver förekommer och anger då att produkten uppfyller särskilda krav, Siffrorna och bokstäverna representerar olika skyddsegenskaper, vilka beskrivs i med följande bruksanvisning. För att underlätta För användaren märks många produkter med ett så kallat piktogram. Denna symbol anger vilken fara produkten skyddar mot. Symbolen placeras före raden av siffror och bokstäver som anger skyddsklasser.
EN-standard
European Committee for Standardization, CEN, år den europeiska standardiseringskommittén. Den ger ut europeiska standarder med beteckningen EN, ett nummer och ett årtal. Provning enligt EN-standard är frivillig, men i praktiken nödvändig i de allra fiesta fall för att visa att produkten uppfyller regelverket, Det går att få produkten godkänd och CE-märkt om tillverkaren med annan dokumentation och tester kan visa att produkten ger uppgivet skydd. Arbetsmiljöverket ansvarar för tillsyn av regelverket och utför marknadskontroller.
Arbetsgivarens ansvar
Användning av personlig skyddsutrustning regleras av EU-direktiv som inarbetats i Arbetsmiljöverkets Föreskrifter. För att reglerna ska kunna Följas krävs:.
- Att alla berörda parter känner till dem.
- Att riskbilden görs tydlig och användningen motiveras.
- Att utrustningen är ändamålsenlig, Funktionell och ergonomiskt utformad.
- Att skyddet upplevs som relevant och meningsfullt.
- Att utrustningen finns tillgänglig.
- Att användningen kontrolleras
Ett genomarbetat program för personlig skyddsutrustning som är anpassat till arbetsplatsen är en viktig del av varje företagssäkerhetskultur, rutiner och regler för PSU ska ses som en del av det fortlöpande arbetet för en säkrare arbetsmiljö. Programmet bör utarbetas i samråd mellan arbetsgivare och användare och även dokumenteras.
Arbetsgivaren ska:
- Göra riskbedömningar
- Åtgärda risker vid källan
- Välja ut och tillhandahålla ändamålsenlig skyddsutrustning
- Informera i förväg om risker och aktuell personlig skyddsutrustning
- Ordna med instruktion av och övning med aktuell personlig skyddsutrustning
- Tillhandahålla skriftlig dokumentation om all personlig skyddsutrustning som används
- Se till att personlig skyddsutrustning underhålls och förvaras på ett ändamålsenligt sätt
- Samverka med brukaren om Företagets program för personlig skyddsutrustning