- 0 SEK
Slipmaskiner Guide
Bra tips när du ska köpa slipmaskin
Om det är någon bransch där grundarbetet har direkt och avgörande betydelse för slutresultatet så är det på alla nivåer inom verkstad, anläggning, inredning, snickeri, måleri och byggindustrin. Ytbehandling och slipning är därför en sektor där stor möda lagts på att ta fram effektiva metoder och maskiner för att åstadkomma bästa möjliga resultat. Många tillverkare av verktygsmaskiner har tagit fram slipmaskiner för olika användningsområden. Funktion och prestanda har naturligtvis varit huvudfokus men också aspekter inom ergonomi och arbetsskydd är egenskaper som engagerat inom produktutvecklingen.
När vi här hos Verktygshandlarn utvärderar maskiner för att finna det bästa branschen kan erbjuda våra kunder är det naturligtvis kapacitet men i lika hög grad produktionsekonomi och ergonomi som är viktiga parametrar.
Slipmaskin, slipprodukt och slipmedel
Förbrukningsartiklar som slipprodukterna som slits och byts ut kontinuerligt är också utomordentligt viktiga för att man skall få ut optimal nytta av den enskilda slipmaskinen. Med ordet slipprodukt avses inte enbart slippapper som kan vara ett något missvisande benämning i så motto att slipprodukten som bär slipmedlet kan vara av olika material. Även om just papper är det dominerande s.k. ryggmaterialet. Slipprodukten kan vara uppbyggd av ett ryggmaterial av antingen papper eller väv eller t.ex. non-woven fiberduk som blir en bärare av slipmedlen som står ju för själva avverkningen.
Dessa slipmedel har därför också direkt betydelse för maskinernas funktion och prestanda och slutresultatet av arbetsuppgiften. Slipmedlet är det slipande kornmaterialet som kan vara Aluminiumoxid, Zirkonium, Kisel, Smärgel, Korund eller Flinta, olika plastmaterial eller andra hårda ämnen. Kornstorleken och korntätheten d.v.s. om kornen är tätt eller glest utspridda på ryggmaterialet påverkar också arbetsresultatet. Slipmaskin, slipprodukt och slipmedel. Tre samverkande och lika viktiga komponenter som vi väljer med samma omsorg som när vi väljer maskiner.
Deltaslip Hörnslip Planslip
Deltaslipen är ett flexibelt multifunktionsverktyg som används i många sammanhang men som framför allt kommer till sin rätt där andra slipmaskiner av utrymmesskäl inte kommer åt att göra ett fullgott arbete. Exempel där deltaslipen är det bästa valet är slipning i hörn, på trappstegsplan, lister, kanter, karmar, fönsterbågar stänger, möbeldelar, rör och i vinklar och vår. I princip är deltaslipen egentligen en planslip med olika utbytbara grundplattor eller sliphuvuden. Eller slipplattor som också är en adekvat benämning.
Slipplattorna kan i princip vara trekantiga, fyrkantiga eller runda. Ofta har de en excentrisk rörelsefunktion. Slipplattorna som också har dammsugfunktion förses med slipprodukter eller slippapper vanligtvis med kardborrefästning. Dammsugfunktionen är mycket viktig för att undvika att slippapperet snabbt bli igensatt av slipmaterial och obrukbart. Mekaniskt byte av grundplattor kan också förekomma. Deltaslipar kan ha batteri eller nätström som energikälla.
Excenterslip.
Excenterslipen är en multimaskin. Man kan slipa allt med en excenterslip. Plåt, sten och trä av alla slag och varierande ytstatus. Med rätt slipprodukt d.v.s. slippapper med rätt slipmedel d.v.s. korn och kornstorlek är allt möjligt. Klokt är att börja med grovt slippapper när det handlar om grövre jobb med stora ytor. Med ökad sliphastighet blir avverkningen effektivare och ytan slipad som man vill ha den.
Bra med fler än en slipmaskin.
Det kan vara strategiskt klokt att ha tillgång till olika excenterslipmaskiner avseende prestanda och arbetsförhållanden. Ur arbetsmiljösynpunkt kan en större maskin med tvåhandsfattning vara nödvändig vid större och tyngre jobb. Om maskinen kan använda slipskivor med olika dimensioner som 125 och 150 mm är det ofta också en fördel. För mindre ytor kan det vara en god idé att ha tillgång till en mindre maskin med enhandsfattning.
Den excentriska funktionen
Den excentriska slipmaskinen har en slipplatta som rör sig i planriktningen. Enkelt uttryckt höger/vänster, framåt/bakåt. Viss otydlighet råder hos de olika märkenas beskrivningar. Det kan heta Oscilleringsrörelse eller Excenterrörelse eller helt enkelt Sliprörelse som är en i högsta grad tydlig och beskrivande beteckning. Man försöker också i specifikationerna beskriva den slipande rörelsens längd i millimeter. Men om det handlar om rörelsens vidd d.v.s. avståndet mellan ytterlägena eller rörelsens amplitud d.v.s. avståndet mellan ytterläge och mittläge är ofta oklart.
Större rörelser avverkar snabbare och med grövre yta. Men kräver motsvarande mer kontroll över arbetsförloppet av den som slipar. Motorns effekt spelar såklart också in på hur fort man kan avverka. Och slipprodukten d.v.s. slippapperet. Man brukar kunna ställa in varvtalet på de flesta slipmaskiner beroende på arbetets omfattning. Är det ett grövre jobb skruvar man bara upp hastigheten så att ytan blir mer slipad. Uppgifter om sliprekvenser eller oscillationsfrekvenser som också kan förekomma är kanske mindre viktiga än information om huruvida maskinen har mjukstartfunktion eller hastighetsjustering. Att maskinen kan slipa med rotation leder till att resultatet av slipningen blir rep fritt.
Polermaskin på köpet.
Ett snabbt byte på plattan till polerduk istället för slippapper förvandlar den oscillerande excenterslipen till en suverän polermaskin på några sekunder.
Vinkelslipmaskin.
Ett helt annat verktyg. Visserligen kan du använda vinkelslipen till både slipningsjobb och t.o.m. polering men det är sannolikt mindre vanligt. Här handlar det mesta om att skära, kapa, klyva, sten, betong, trä och metall och alla andra material.
Säkerhetstänk.
Vinkelslipar är superstarka supervassa skärverktyg. Det handlar om kraftfulla maskiner med hög hastighet, viss vikt och det behövs viss styrka och framförallt teknik att hantera en vinkelslip på ett säkert sätt. Hörselskydd, ögonskydd och andningsskydd är obligatorisk säkerhetsutrustning så fort man tar i en vinkelslip. Någon form av startspärr eller startkontroll eller annan låsfunktion skall förhindra att maskinen startar av misstag. Splitterskydd i form av s.k. säkerhetsskärm hör till maskinens skyddsdesign.
Bromsfunktion ser till att maskinen stannar när man släpper drivknappen. Handtag skall vara ergonomiska i den meningen att de är glidsäkra och dämpar vibrationer och vinkelslipen skall ha stödhandtag som ett viktigt tillbehör. Verktygsbyte skall vara enkelt att utföra. Vinkelslipen slipar och kapar och skär i trä, stål, sten och betong som en varm kniv i smör. Och skyddsutrustning inklusive gnist- och spånskyddande yrkesklädsel och huvudbonad är en bra investering. Se över behovet av andningsfilter, partikelfilter, hörselskydd, ögonskydd och saneringsutrustning att ha till hands när det behövs.
Förbrukningsvaror Kapningsskivor.
Här hos Verktygshandlarn har du tillgång till heltäckande sortiment av kapningsskivor för de vinkelslipar som vi marknadsför. Allt från smarta Multiwheelskivor för träbearbetning till specialskivor för rostfritt, universalskivor för all metallhantering i olika dimensioner och laserskurna diamantskivor för sten och betong. En uppsättning kapningsskivor i reserv är en bra investering mot oplanerade avbrott. Beställ idag så skickar vi direkt.