- 0 SEK
Om bygglov och bygglovsritningar.
Samtidigt som vi gärna accepterar att man inte får bygga vad som helst, var som helst, hur som helst eller när som helst så händer det att den som planerar att bygga eget eller bygga åt andra kan ”få problem med kommunen” om man inte har skaffat vederbörligt byggtillstånd. Må det vara ett huskomplex eller en villa, en carport eller något till synes så enkelt som ett staket mot grannen.
Vem är det då som bestämmer?
Ja i grunden ligger Plan- och bygglagen som säger att alla kommuner är skyldiga att ha en översiktsplan och ålägger kommunerna att ha hand om detaljplaner, hantera bygglov och ha tillsyn över byggande och koll på s.k. svartbyggen m.m. Och för att inte alla 290 kommunerna skall hitta på egna bestämmelser hur man vill så har regering och riksdag utöver Plan & bygglagen skapat myndigheten Boverket som skall se till att lagar och regler och bestämmelser om byggande och bostäder är någorlunda lika för alla medborgare i hela landet.
Mindre avvikelser här och var.
Plan & bygglagen och Boverkets föreskrifter gäller naturligtvis i alla kommuner och alla människor men här och var händer det att kommuner tolkar regler olika. Konstigt vore väl annars. Det handlar om tusentals beslutsfattare som politiker i nämnder och tjänstemän på kommunkontor som skall tolka en mycket omfattande lagtext och som med kunskap om den specifika kommunens möjligheter skall balansera lagstiftarens ambitioner med kommunens planer och värderingar. Det förekommer enligt Boverkets egna undersökningar att handläggare i olika kommuner tolkar reglerna olika. Även inom samma kommun kan sådant förekomma handläggare emellan rapporteras det. Främst är det långa planprocesser i kommunerna som upplevs besvärande på sina håll.
Att ha rätt är inte alltid detsamma som att få rätt.
Det gäller såväl bygglagstiftning som andra lagar. Byggbranschen i stort är relativt nöjd med lagstiftningen. Men det anses vara särkrav liksom tolkningen av regelverket och framförallt remisstider och generösa möjligheter att överklaga som kan bli bromsklossar i byggproduktionen. För stora byggföretag är det naturligtvis mycket lättare att ha personella resurser som kan ägna sig åt att hantera planärenden, upprätta bygglovshandlingar och hålla kontakter med byggnadsnämnden. För den enskilde byggaren kan det vara en påfrestning att själv driva sitt projekt från idéstadiet till färdig byggnad. Bra är att t.ex. ha full koll på de speciella kraven på tillgänglighet som råder för nyproduktion eller ombyggnad/tillbyggnad innan man kommer för långt i skissandet på det nya bygget.
De så kallade Tillgänglighetskraven åberopas ibland av byggindustrin som en hämsko på byggproduktionen. Exempel är att toaletter, dörröppningar och utrymme mellan säng och vägg i sovrum skall ha plats för rullstol. Det hävdas ibland i debatten att det kan räcka med ett sådant sovrum i bottenvåningen eller en sådan toalett i vart 4:e rum i studentkorridoren förebärande att alla studenter inte kan förväntas vara rörelsehindrade. Åtminstone inte samtidigt. Men sådan polemik uppskattas inte av dem som är satta att kontrollera lagars efterföljande.
Kommunernas service.
En snabb överblick på nätet om hur de olika kommunerna presenterar kraven som de ställer på dig som vill bygga kan verka oroande vid första påseende. En del har omfattande och tydliga uppställningar och hänvisar t.o.m. med exempel, medan andra är mer knapphändiga. I grunden är bestämmelserna de samma men de kan presenteras olika.
Fråga alltid kommunen först.
Se till att du alltid får en fullständig förteckning på vilka handlingar kommunen vill ha in i din bygglovsansökan. Kommunerna är genomgående mycket hjälpsamma med råd och dåd om vilka handlingar de vill ha. När de vill ha dem och i vilken ordning. Såhär långt är allt gott och väl.
Anlita expertis. Det än nu utmaningen börjar.
Att producera alla ritningar och handlingar som ska lämnas in när du ansöker om bygglov för t.ex. nybyggnad av en- och tvåbostadshus kräver sin kvinna eller man. Här är en lista på vad du måste ha klappat och klart när du lämnar in din ansökan. Se till att allt är med.
- Ansökningsblankett
- Situationsplan i skala 1:500
- Planritningar i skala 1:100
- Fasadritningar i skala 1:100
- Sektionsritningar i skala 1:100
- Uppgift om kontrollansvarig
- Redovisning av utvändiga material och färger
- Redovisning av avfallshantering och parkeringsplatser. Ritas in på situationsplanen eller på separat markplaneringsritning
- Utredning om gällande bullerriktvärden överskrids.
- Redovisning av vatten- och avloppslösning om du bygger utanför
- Markplaneringsritning i skala 1:500.
- Kontrollplan.
- Konstruktionsritningar
- Brandskyddsbeskrivning.
- Teknisk beskrivning av VA och ventilation.
- Geoteknisk utredning.
- Riskanalys.
- Fuktskyddsbeskrivning.
- Energiberäkning
- Och kanske ett bevis för tecknat färdigställandeskydd.
Fler handlingar kan komma att behövas
Efter en första granskning av ditt ärende kan byggnadsnämnden kräva Kommunalt verksamhetsområde för vatten och avlopp. Men det räcker inte. Du behöver sannolikt få ett startbesked. Ofta får man bara börja bygga när man haft ett tekniskt samråd och fått startbesked. Till det tekniska samrådet behövs ytterligare ritningar och underlag. det kan vara
Professionell hjälp med planering och ritningar.
De stora byggföretagen har ofta full koll på både lokal och generell bygglagstiftning. De har egna konstruktionsavdelningar och anlitar arkitektbyråer för den kreativa delen av byggprocessen. Den som är egenbyggare eller mindre lokal byggmästare måste anlita expertis för att ta fram underlag för myndighetsbeslut och inte minst för att kunna göra säkra kostnadsberäkningar om det är ett projekt där banken är med i båten. Då finns bästa hjälpen ofta att hämta hos lokala arkitektkontor och ingenjörsbyråer i regionen som är den lämpligaste samarbetspartnern. Dessa företag har medarbetare som arkitekter, civilingenjörer, konstruktörer och experter inom hela byggprocessen med samma utbildning och kompetens som de stora arkitektkontoren och ofta med värdefull lokalkännedom. Nerike arkitektur & planering är exempel på konsultbyråer som kan hjälpa till att föra ett byggprojekt i hamn från din första kulspetsskiss till godkänd slutbesiktning.