- 0 SEK
Sticksågen är kanske det mest använda snickarverktyget.
Medan sticksågen ursprungligen betraktades enkom som en elektrisk lövsåg när den uppfanns av Bosch redan på 1940 talet så har den nu utvecklats till en av snickarproffsens och hemmafixarnas viktigaste maskiner. Nu i var mans verktygslåda. Sannolikt ett av de första elverktyg man skaffar. Visserligen sågas det i kurvor men lika ofta om inte oftare i raka linjer med hög precision i betydligt fler material än i tunna trä-ämnen. Faktum är att skivor i laminat, akryl, gips, fibercement, keramiska plattor och metall förekommer lika ofta som skivor i olika trämaterial när just sticksågen är det bästa verktyget. Den väl utvecklade motorkapaciteten hos den moderna sticksågen men framförallt tillgången till sticksågblad i olika legeringar, slipningar och tandningar gör sticksågen till en allroundmaskin för många yrkesgrupper inom montage- bygg- och anläggning.
Bygelhandtag eller platt modell?
Det finns de som hävdar att snickarproffs använder stavmodell d.v.s. såg där motorn samtidigt är handtag. Det anses också att man sågar material underifrån eftersom det gör det lättare att följa ev. ritade spår eller mönster för sågningen när man ser klingan. Sticksåg utan bygel skulle därvid göra jobbet enklare och en såg med bygelhandtag svårare att hantera. Dessutom hävdas ibland att det finns risk för att sågspåret blir fult om man sågar från ovansidan - den synliga ytan av skivan, eftersom tänderna på sågbladet är uppåtriktade och kan trasa sönder sågspårets kanter. Sådan är sannolikt verkligheten för många medan andra hävdar att den nya generationen sticksågar och framförallt tillgången till för arbetsuppgiften adekvata sågblad gör jobbet betydligt enklare.
Batteridrivet eller nätanslutet?
Medan det fortfarande hörs seniorer inom snickarskrået som hävdar, kanske mera på skämt, att det enda sladdlösa verktyget på en byggarbetsplats är fogsvansen så har batteridrivna sticksågar kommit för att stanna och dominerar utbudet av maskiner i takt med att batteriteknologi och motoreffekt utvecklats. Batteridrivna elverktyg som borrmaskiner av olika slag har förekommit om än i tämligen få versioner hos ledande maskintillverkare sedan 1960-talet där B&D försökte sig på en batteridriven borrmaskin. Bosch var ute redan på 1930-talet med en electropneumatisk handhållen borrhammare och på 70- och 80-talet kom fler sladdlösa borrmaskiner från Bosch. Tack vare utvecklingen inom batteritekniken med framtagningen av supereffektiva lithiumbatterier står sladdlösa maskiner inte de nätdrivna efter vad gäller kapacitet. Och tillgången till och variationen av sladdlösa maskiner täcker snart sagt alla upptänkliga behov och krav. Inte minst när det gäller sticksågar.
Kravspecifikation för sticksågar.
Självfallet så avgör var och en vad som är viktigast och personliga preferenser såväl som arbetsuppgifter, arbetsmiljö, användningsfrekvens och ekonomiaspekten är underlag för alla beslutsprocesser. Här skall bara noteras några funktioner och egenskaper hos nyare generationers sticksågar.
Arbetsljus.
Inte bara viktigt i största allmänhet. Bra LED-belysning belyser såglinjen och sågpunkten till stöd för arbetet.
Bladinfästning.
Byte av sågblad skall vara enkelt, säkert och snabbt att utföra. Och bytet skall helst kunna utföras utan verktyg. Det är likaså viktigt att bladfästet är stabilt och står pall för sågning i snäva kurvor och annan påfrestande sågning.
Bottenplattan.
Här är kravet att plattan skall vara helt plan, ha stabil dimension och vara försedd med tillräckligt hög kant för att kunna köras mot styrskena. Om maskinen levereras med tillbehör som mjuk extraplatta som skydd vid sågning i rep-känsliga material är det ett plus.
Handtag.
Här kan du välja s.k. bygelhandtag eller rakt handtag kring sågens motordel. Viktigt är att du upplever att du har halkfritt grepp och når reglage på ett bra sätt.
Hastighet.
Slaghastigheten eller antalet slag som bladet rör sig upp och ner bör kunna ställas in till lämpligaste tempo för det material som du sågar.
Laserljus.
Det är viktigt att laserlinjen är synlig i all slags belysning inklusive dagsljus.
Pendelfunktion.
Pendelfunktionen är en rörelseenergi som får sågbladet att röra sig fram och tillbaka och ökad pendling ökar såghastigheten som i sin tur kan kan orsaka trasigare kanter hos sågspåret. Sågspårets kvalitet blir finare med mindre pendling och lägre såghastighet.
Slagstång.
Stången som för bladet upp och ner skall kännas stabil och orörlig i sidled.
Spånblås.
spånblåsfunktionen avser att hålla såglinjen ren och tydlig. Kopplas ur när spånsug och dammsug används.
Sågvinkel.
Normalt skall sticksågen kunna ställas i vinkel 0 - 45 graders vinkelsågning. Graden bör kunna ställas in verktygslöst och med tydlig avläsning.
Ingen såg är bättre än dess sågblad.
Det gäller också i högsta grad sticksågar. Därför erbjuder vi på Verktygshandlarn ett brett branschsortiment av sågblad för de flesta etablerade sticksågsmärkena. Vi tillhandahåller sticksågblad passande för AEG, Atlas Copco, Bosch, Destol, Dewalt ELU, Hitachi, Makita, Skil, Ryobi m.fl. Blad som sågar i trä, laminat, plaster, fibercement, keramiska material och metall. Tala med oss på Verktygshandlarns kundtjänst om valet av det optimala bladet för en specifik sågning. Vi har sannolikt bladet du behöver och har vi det inte tar vi fram det åt dig
Ta hem din sticksåg och kolla i lugn och ro utan stress.
Här hos Verktygshandlarn kan du ta hem din nya sticksåg och inspektera den i lugn och ro avseende egenskaperna och funktionerna som vi pekat på både här ovan och också dina ena krav och önskemål som du kan ha för att vara nöjd med köpet. Du har alltid öppet köp och 14 dagars ångerrätt och vill du ta hem och titta närmare på en annan sticksåg i sortimentet är du alltid välkommen att göra det.