- 0 SEK
Välja måttband - Guide
Även om måttbanden alltid har samma funktion, snabb och enkel mätning, så skiljer de sig fundamentalt på vissa punkter. Det handlar inte bara om dess längd utan bland annat om material och var graderingen börjar.
Material
En av de större tillverkarna av måttband är Hultafors. I utbudet finns ett flertal olika material att välja på beroende var och hur mätbandet ska användas.
Lackerad stål – Mätbanden i lackerad stål är stryktåliga och har rostskyddat fosfatskikt som sedan lackats i gult eller vitt. För att graderingen ska skyddas ytterligare ligger en polysterlack ovanpå.
Passar till: Mätband i lackerad stål bör ej vikas vilket kan begränsa användningsområdet något. Materialet står emot de flesta vanliga lösningsmedlen. Modellen kan även väljas med rostfritt stål vilket skapar en ännu högre grad av tålighet mot slitage och rost.
Nylonmantlad – Stålbandet har ett rostskyddande fosfatskikt i likhet med ovan. Skillnaden är att graderingen istället skyddas av nylonmantel. Det skapar därmed ett extra skydd för graderingen.
Passar till: Mätband med nylonmantel har fördelen att den kan böjas, vridas och ”krossas” utan att för den skull skadas. Den klarar även kontakt med de flesta lösningsmedel och kemikalier.
Glasfiber – Glasfiberband är tillverkade av glasfibertrådar som sedan blivit ingjutna i plast.
Passar till: Fördelen med glasfibermätband är att de är lättare än banden ovan, kan böjas och är lätt att arbeta med. Det som framförallt karaktäriserar banden är att de inte är ledande. Därmed kan de användas vid arbeten nära elektricitet.
Rostfritt stålband – På ett rostfritt stålband är markeringarna djupetsade vilket skapar ett tydligt skydd mot förslitningar.
Passar till: Extra lämplig om arbeten ska utföras där det finns kemikalier eller lösningsmedel.
Bandstart
Ett mätband har en ändhake som kan fästas där mätningen ska påbörjas. Däremot varierar det var graderingen börjar på bandet. Är det korta mätband börjar det alltid precis vid ändbeslaget. På långa mätband finns däremot flera alternativ:
A-början – I detta fall börjar mätningen 100 mm från ändhaken. De mätband som har en A-början brukar vara mycket långa och hanteras därmed oftast av två personer.
B-början – Här börjar istället mätningen där ändhaken fäster i mätbandet. Används i större grad av de som ensam ska mäta längre avstånd.
C Start - Mätningen startar vid ytterkanten av ändhaken.
Måttnoggrannhet
Självklart ska mätbandet ha en precision – en hög måttnogrannhet. Detta mäts i toleransklass och inom EU används EU Klass I och EU Klass II där Klass I ställer högst krav. Samtliga mätband från Hultafors är av Klass I.
Toleransklass avgör hur stor avvikelse som får finnas på olika långa mätband. Ett band som är 2 meter får ha en avvikelse på ± 0.3 mm i Klass I och ± 0.7 mm i Klass II. Det ökar sedan succesivt ju längre mätbandet blir.
Är bandet 100 meter är kraven ± 10.1 mm respektive ± 20.3
Längdförändring
Stålmätband påverkas av temperaturskillnader vilket gör att de blir något länge vid värme. Toleransskalor utgår från en temperatur på 20 grader. Ju större skillnaden i temperatur som det blir mot denna starttemperatur desto större skillnad får man räkna med i mätbandets längd. Är det exempelvis 10 minusgrader innebär det en skillnad på 30 grader. På ett mätband på 2 meter kan man då räkna med en förändring på 0,7mm. På ett band på 100 meter kan skillnaden bli 37,2 mm.
Det är alltså en mycket liten skillnad men man bör vara medveten om hur materialet påverkas av klimatet.
Bytbart band / Säkerhetslina
På proffsmodeller brukar bandet gå att byta ut vid skada eller om man har behov av annat material på bandet. En del har även metallögla som kan användas för att fästa en säkerhetslina i när arbete sker på hög höjd.
Material på kapseln
Plast är vanligaste materialet på kapseln men det finns även modeller av annat material. En del är även förstärkta med skyddande gummidetaljer vilket gör den tåligare mot stötar.